Spiseforstyrrelse/recovery,  Træning og sundhed

Stigmatisering af overvægt: De skal ikke “bare” tage sig sammen

18110607_10155405348305209_151903555_n

Som jeg skrev på min Facebook side forleden, så bliver jeg vred, når jeg ser billeder som dette. Det er blot en afspejling af de mange misforståelser og fordomme, der er omkring overvægt og overspisning. Jeg synes simpelthen, det er PINLIGT, hvordan vi i vores samfund ser ned på overvægtige og mener, at de “bare” skal tage sig sammen”. At de “bare” skal vælge vand frem for slik og søde sager.

I virkeligheden er det umuligt at stille det op så sort-hvidt! Overspisning bør i min optik betragtes på lige fod med spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi. Det er et afhængighedsforhold til mad, men det handler i bund og grund om FØLELSER.

Jeg har selv kæmpet med overspisning i mange år af mit liv, og det eneste, der adskilte mig fra at være “overspiser” men i stedet “bulimiker” var, at jeg kastede op bagefter. Ellers var jeg da helt sikkert også blevet overvægtig. Og før jeg kunne slippe min spiseforstyrrelse, var jeg nødt til at få hjælp gennem terapi og arbejde hårdt på at ændre mine egne tanker og mit forhold til mig selv. Maden var nemlig et symptom på mit indre kaos og de svære følelser, jeg bar rundt på indvendigt.

Flere af jer har måske også fuldt med i debatten omkring det her nye tv-program “Min Fede Træner”, og ligesom mange andre er jeg rystet over den måde at lave et tv-program på. Man kan ikke bare få en person til at tage 10 kilo på for derefter fuldt ud at forstå, hvad det vil sige at kæmpe med overvægt og overspisning. Det stiller dem ikke en bedre position i forhold til at FORSTÅ de problematikker og svære følelser, som formentlig ligger bag. På samme måde vil man heller ikke kunne få en person til at blive anorektiker ved at stoppe med at spise. Der ligger jo nogle helt andre komplicerede og psykologiske faktorer bag.

Denne stigmatisering af det afspejler blot, hvor uforstående og fordomsfulde, vi som mennesker er. Vi glemmer jo at se hinanden som hele mennesker. Vores VÆRDI som mennesker vil ALDRIG kunne måles ud fra vores tøjstørrelse og vægt men i stedet de værdier vi har og måden vi agerer og behandler andre på

Jo mere vi hjælper hinanden til at sprede dette budskab, jo mere kan vi forhåbentligt også nedbryde de fordomme og misforståelser, der lader til at være omkring overvægt og overspisning. Så lad os hjælpe hinanden og vise vores medmennesker sympati og forståelse. Så kan vi i mine øjne gøre verden til et lidt mere udholdeligt sted at være.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *