Træning og sundhed

Er du sund?

Når det kommer til nytårsfortsæt, står sundhed ofte øverst på listen for mange af os. Det tæt-pakkede fitness-centret i januar er et ret tydeligt bevis herpå.

Men hvad er sundhed egentlig? Er fx du sund, hvis du går i fitness 5 gange i ugen? Er du sund, hvis du lever af grøntsager og fisk? Er du sund, hvis du aldrig spiser slik, kage eller hvidt brød?…

Ikke nødvendigvis. Spørgsmålet om hvad sundhed er, har IKKE noget simpelt svar. I virkeligheden er sundhed en blanding af mange ting – rigtig mange ting – og hvad der er sundhed for dig er ikke nødvendigvis sundhed for mig.

 

16981bcb-9a17-4064-aae3-eee91ecdcde3

Vi ved alle, at vi helst skal dyrke motion og spise varieret. Men betyder det så også, at hvis vi IKKE dyrker motion en halv time hver dag og ikke spiser den mængde grønt, som sundhedsstyrelsen anbefaler, så er vi per definition ikke sunde?

NEJ! Man kan slet ikke stille det op så sort på hvidt. Selvfølgelig er der det rent fysiske aspekt, at kroppen har godt af motion, og den gerne skal have den rette mængde af de forskellige næringsstoffer. Helt overordnet så handler sundhed om balance – balance i både sind og i krop. Problematikken består i, at vi lever i en verden, der er så spækket med information og råd til, hvordan man bliver sund, at det er svært at finde hoved og hale i, hvad der RIGTIGT.

Men… der findes jo ikke noget rigtigt svar. Ingen kan komme og sige til dig, hvad du skal gøre for, at DU føler dig sund og godt tilpas i din krop. Det handler derfor om at finde ud af, hvad DU har det bedst med, og hvad der giver dig følelsen af velvære, energi og BALANCE. Det er en proces, men én ting er sikkert; At lade samfundet definere, hvad der er sundt for dig vil aldrig kunne stille dig 100% tilfreds med, hvordan du spiser eller træner.

For mig er sundhed…

❥ At jeg har det godt i min krop – både rent fysisk – men også godt med hvordan den ser ud.

❥ At jeg LYTTER til min krop og sørger for at tilfredsstille dens behov.

❥ At jeg kun presser mig selv hårdt, når det i sidste ende vil gavne mig.

❥ At kunne kende forskellen mellem, hvad der gavner mig, og hvad der ikke gør.

❥ At kunne spise chokolade og andre samfundsopfattede “usunde” varer UDEN at få dårlig samvittighed.

❥ At jeg stopper med træningen, mens legen er god. Ellers bliver det hurtigt meget uoverskueligt, og jeg ender med at holde alt for lange pauser fra træningen, hvilket hverken gavner min fysiske tilstand eller min indre følelse af velvære.

❥ At jeg føler en værdi i det, jeg laver til dagligdag og oplever små øjeblikke af glæde HVER dag og husker at REGISTRERE dem trods de negative ting, som ellers er gode til at stjæle spotlyset fra alt det positive.

❥ At jeg tillader mig at mærke både glæde og stolthed og samtidig accepterer følelser som angst og vrede som en del af mig, der er OKAY.

For mig handler sundhed altså ikke kun om det fysiske. Det handler lige så meget om det mentale aspekt, nemlig at jeg føler mig i balance med mig selv og mine følelser, at jeg har et rigt socialt liv, og jeg føler en værdi i det, jeg beskæftiger mig med til hverdag. Hvad er sundhed for dig?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *